Viofil | Προϊόντα ζύμης

Κανταϊφι | Το νούμερο 1 υλικό της Ανατολής

Μία απαράμιλλη πολιτισμική γεύση

Το Κανταϊφι, αυτό το μαγευτικό και πολυδιάστατο άρωμα, έχει εντυπωσιάσει και εξαναγκάσει τις αισθήσεις για αιώνες. Με την εξωτική του μυστική φόρμουλα και τον πλούσιο πολιτισμό που αντιπροσωπεύει, το Κανταϊφι διαδραματίζει έναν ρόλο σημαντικότερο από απλά ένα άρωμα. Είναι ένα ταξίδι μέσα από την ιστορία, τον πολιτισμό και την τέχνη.
 
Το Κανταϊφι έχει τις ρίζες του στο Αραβικό κόσμο, στις αρχές του 9ου αιώνα. Η λέξη “Κανταϊφι” προέρχεται από την αραβική λέξη “قنديل” (qandiil), που σημαίνει φανάρι. Το Κανταϊφι αρχικά χρησιμοποιούνταν ως μυρωδιά για τους φανούς που κρέμονταν έξω από τα σπίτια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δυσάρεστη μυρωδιά του καπνού και των οργανικών υλικών.

Συστατικά και Παραγωγή

Η παραγωγή του Κανταϊφιου αποτελεί μια μοναδική τέχνη που απαιτεί επιδεξιότητα και προσήλωση στη λεπτομέρεια. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία του φύλλου, το οποίο πρέπει να είναι αρκετά λεπτό και διαφανές, προκειμένου να δημιουργηθεί η χαρακτηριστική τραγανή υφή. Το φύλλο φύλλου, όπως ονομάζεται αυτή η διαδικασία, απαιτεί την τέχνη του καλού ζυμωτή, ο οποίος πρέπει να επιτύχει την τέλεια ισοπέδωση και εκτέλεση.

Έπειτα από την προετοιμασία του φύλλου, έρχεται η στιγμή του γεμίσματος. Οι γεύσεις μπορούν να ποικίλουν, από κρέμα με αρωματικά έως λαχανικά ή ακόμα και τυρί. Το γέμισμα πρέπει να είναι πλούσιο και ισορροπημένο, προσφέροντας μια ευχάριστη γευστική εμπειρία σε κάθε μπουκιά.

Ακολουθεί η στιγμή του τυλίγματος, κατά την οποία τα λεπτά φύλλα του Κανταϊφί αγκαλιάζουν το γέμισμα με τέχνη και επιδεξιότητα. Οι στρογγυλές, λεπτές στρώσεις φύλλου τυλίγονται γύρω από το γέμισμα, δημιουργώντας ένα σφριγηλό και τραγανό πακέτο.

Το τελικό βήμα είναι το ψήσιμο. Το Κανταϊφί τοποθετείται σε ένα προθερμασμένο φούρνο και ψήνεται μέχρι να αποκτήσει μια χρυσαφί και τραγανή επιφάνεια. Η αρωματική νότα των υλικών γεμίζει τον αέρα, ενώ οι γεύσεις ενοποιούνται μέσα στο φούρνο, δημιουργώντας ένα απόλυτα ελκυστικό αποτέλεσμα.

Το Κανταϊφί είναι πολύ περισσότερο από ένα υλικό. Είναι μια εκδήλωση της αραβικής παράδοσης και τέχνης, μια γεύση που ταξιδεύει τους γευστικούς καλούς σε νέες εμπειρίες. Κάθε μπουκιά είναι μια ανακάλυψη, μια ευκαιρία να απολαύσετε τον πλούτο της αραβικής κουζίνας και να ενταχθείτε σε έναν κόσμο γευστικών απολαύσεων.

Μια συνταγή για ένα νόστιμο Κιουνεφέ με Κανταϊφι Βιοφίλ

Υλικά:

Για το κιουνεφέ

  • 150 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο

  • 400 γρ. φύλλο κανταΐφι

  • 400 γρ. μυζήθρα γλυκιά

  • Λίγα φιστίκια ψιλοκομμένα

  • Βύσσινο γλυκό για το σερβίρισμα

  • Παγωτό καϊμάκι για το σερβίρισμα

Υλικά:

Για το σιρόπι

  •  350 γρ. ζάχαρη

  • 250 γρ. νερό

  • 1 ξύλο κανέλα

  • Φλούδα λεμονιού

  • 1/2 μικρό λεμόνι (χυμός)

Οδηγίες για το πολίτικο κιουνεφέ:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

  2. Ανοίγουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλα και το αφρατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να χωρίσουν οι ίνες του.

  3. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι γύρω στα 30 εκατ.

  4. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.

  5. Το κανταΐφι κιουνεφέ θέλει ένα ανάλατο τυρί.

  6. Απλώνουμε το μισό κανταΐφι σε στρώση, στο ταψί.

  7. Πατάμε ελαφρά ώστε να γίνει επίπεδη η στρώση κανταΐφι.

  8. Περιχύνουμε με λίγο από το βούτυρο.

  9. Βάζουμε το τυρί της αρεσκείας μας (τριμμένο ή λιωμένο) σε μια στρώση πάνω στο κανταΐφι.

  10. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο αφράτο κανταΐφι και πιέζουμε να γίνει συμπαγές και με επίπεδη επιφάνεια.

  11. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.

  12. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.

Οδηγίες για το σιρόπι:

  1. Βράζουμε σε κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι για 3-4 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.

  2. Όπως βγάζουμε καυτό το κανταΐφι κιουνεφέ από το φούρνο, το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι, σιγά σιγά.

  3. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φιστίκια, το κόβουμε σε κομμάτια, το περιχύνουμε με γλυκό βύσσινο και σερβίρουμε με παγωτό.

  4. Παραδοσιακά το κιουνεφέ στην Ανατολή, γίνεται σε τηγάνι και στο σερβίρουν καυτό, σιροπιάζοντάς το καυτό, μπροστά σου.

  5. Το τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά και το αναποδογυρίζουμε να τηγανιστεί και να ροδίσει και από την άλλη πλευρά.

  6. Το σιροπιάζουμε καυτό όπως είναι μέσα στο τηγάνι με καυτό σιρόπι.